Framtidens E-sport

Framtidens E-sport är ett projekt som jobbar för att ungdomar ska känna sig trygga i e-sporten och att vuxna ska förstå vad e-sport handlar om. Projektet är uppdelat i två delar; läger och utbildningskonferenser. Lägren riktar sig mot tjejer som håller på med e-sport. Vi vill ge möjligheten för tjejer att bygga nätverk och stärka sitt självförtroende, men också ta reda på vilka problem tjejer idag möter på nätet och i e-sport och spel. Utbildningskonferenserna handlar om att skapa en brygga mellan e-sportande ungdomar och vuxna, till exempel lärare, fritidsledare och föräldrar. Du kan läsa mer om både läger och konferenser under respektive tabb. All kunskap som vi samlar från projektet kommer att sammanfattas i en handbok för jämlik e-sport som kommer spridas till intressenter inom e-sport, men också beslutsfattare och skolpersonal.

Vi som jobbar med projektet

Liza Lind

Projektledare


Lillie Klefelt

Kommunikatör


Jesper Englin

Utbildare


Partners

Vill du vara med och bidra till en bättre e-sport? Maila liza@femalelegends.com

Läger

På lägren så samlas 35-40 tjejer och spelar tillsammans. Under ungefär halva lägret jobbar vi på att bli bättre på sin e-sport tillsammans med våra duktiga coacher. Halva lägret pratar vi om och delar med oss av våra erfarenheter av e-sport och klimatet runt detta. I fem veckor efter lägret (en kväll/vecka) kommer träningen fortsätta med samma coacher, antingen på plats på din lokala ort eller via Discord. Det är viktigt att du som deltagare vill vara med både på lägret och på coachingen efteråt.

Lägeravgiften är 200 kronor och då ingår ALLT; boende, resa, mat och lån av dator.

 

Overwatch i april

På Scandic Segevång i Malmö samlas 36 Overwatch-spelande tjejer 18-21 april 2019. Lägret kostar 200 kronor och då ingår ALLT; boende, resa, mat och lån av dator. Lägret är för dig som är 13-26 år. 

Under lägret kommer du ungefär halva tiden coachas i Overwatch av våra duktiga coacher. Den andra halvan ägnas åt att diskutera hur du som tjej upplever klimatet runt ditt spelande; på nätet, hemma och i skolan/på jobbet.

Du som söker till lägret ska vara intresserad av att dela med dig av dina erfarenheter genom workshops och enkäter.

18 av deltagarna kommer komma från Malmö-regionen, medan 18 personer kommer från resten av Sverige. När du anmäler dig uppger du om du harhet till Malmö. En gång i veckan i fem veckor kommer du fortsätta bli coachad, antingen på plats i Malmö (för dig som har närhet till Malmö) eller via Discord. Det är viktigt att du vill vara med på träningarna. Anger du att du har närhet till Malmö ska du ha möjlighet att själv ta dig till träningslokalen centralt i Malmö på torsdagar i fem veckor efter lägret.

Anmäl dig HÄR!

Anmälan till lägret stänger 1 mars och senast 15 mars kommer du veta om du fått en plats på lägret. Då kommer du också få mer detaljerad information. 

 

League of Legends i maj

På Scandic Nord i Helsingborg samlas 40 League of Legends-spelande tjejer 30 maj till 2 juni 2019. Under lägret kommer du ungefär halva tiden coachas i League of Legends av våra duktiga coacher. Den andra halvan ägnas åt att diskutera hur du som tjej upplever klimatet runt ditt spelande; på nätet, hemma och i skolan/på jobbet.

Du som söker till lägret ska vara intresserad av att dela med dig av dina erfarenheter genom workshops och enkäter.

20 av deltagarna kommer komma från Göteborgs-regionen, medan 20 personer kommer från resten av Sverige. När du anmäler dig uppger du om du har närhet till Göteborg. En gång i veckan i fem veckor kommer du fortsätta bli coachad, antingen på plats i Göteborg (för dig som har närhet till Göteborg) eller via Discord. Det är viktigt att du vill vara med på träningarna. Anger du att du har närhet till Göteborg ska du ha möjlighet att själv ta dig till träningslokalen centralt i Göteborg en gång i veckan i fem veckor.

Anmälan kommer snart!

 

Framtida läger

Inom projektet Framtidens E-sport kommer det totalt hållas sex stycken läger runtom i Sverige. Vi kommer preliminärt ha läger i CS:GO, Overwatch och League of Legends, men även andra spel kan bli aktuella. Anmäl ditt intresse HÄR.

Utbildningskonferenser

I projektet anordnar vi tre utbildningskonferenser, en per år. Syftet med konferenserna är att sammanföra e-sportbranschen med till exempel skolor, kommuner och andra vuxna som jobbar med barn och ungdomar. Tanken är att öka deras förståelse och kunskap för e-sport genom att arrangera panelsamtal och hålla föreläsningar. De ges också chansen att själva testa e-sport. Slutmålet med dessa är att skapa fler vuxna ledare i miljön, något vi ser ett stort behov av idag.

Vår första konferens hålls i Stockholm 22:a februari i samband med Female Legends LAN på A House, Östermalmsgatan 26A.

Tillsammans med Inet, Ellevio och Lin Education bjuder vi in till utbildningskonferens om e-sport, med innehåll särskilt framtaget för skolpersonal. Vilka färdigheter förvärvar man av att utöva e-sport? Hur kan du använda dig av det i din undervisning?

Du får också konkreta tips på hur du kan arbeta med e-sport och hälsa samt chansen att bli coachad i Overwatch! Konferensen är gratis, vi bjuder också på lunch och fika. Anmäl dig här:

Vill du veta mer eller samarbeta? Kontakta jesper@femalelegends.com

Schema

Fredag 22/2

08:30-09:00   – Incheckning och fika

09:00-09:30   – Välkomstföreläsning: E-sport och vuxenvärlden

09:30-10:00   – Q&A: Emily ”QueenE” Krumlinde – en karriär inom e-sport

10:00-10:45   – Lin Education: Varför ser undervisningen ut så här? När lärandet är så där!

10:45-11:15   – Paus

11:15-12:00   – Panel: E-sport och hälsa

12:00-13:00   – Lunch

13:00-14:00   – Panel: Skola och e-sport

14:00-14:40   – Föreläsning: Thomas Arnroth – överdrivet spelande

14:40-15:00   – Fika

15:00-17:00   – Bli coachad i Overwatch

Jämlik E-sport

Tjejer upplever ett tuffare klimat inom e-sport och på nätet generellt. Hatet riktar sig ofta mot deras kön, och inte mot deras förmåga i spelet. Enligt Friends nätrapport 2017 utsätts nästan var femte tjej för sexuella trakasserier på nätet (motsvarande siffra för killar är 6%).

Det är många tjejer som slutar att spela när de når tonåren (Ungar och Medier 2015). Vi vet samtidigt att spel är en utmärkt väg in i teknikyrken, där tjejer fortfarande är mycket underrepresenterade. Vi tror alltså på att göra e-sportmiljön tryggare för tjejer (och ungdomar generellt) så att fler fortsätter att spela och satsa på e-sport, spel och teknik i olika former.

Jämlik e-sport handlar om att samla kunskapen vi får genom utbildningskonferenser och läger i projektet. Man kan säga att vi ger en översikt om de problem som finns idag, och ger verktygen att göra något åt dem. Vi tror på en större insyn från vuxna, till exempel lärare och föräldrar, i vad barn och ungdomar egentligen gör på nätet och när de spelar. Vi kommer sammanställa allt detta i en handbok som kommer skickas till e-sportbranschen, beslutsfattare, skolor och kommuner.

Redan nu finns flera handfasta tips om hur vi tillsammans skapar en bättre e-sport, skapade genom det nu avslutade Sverok-projektet Respect all Compete. Hur vi jobbar med fair-play och Code of Conduct kan du läsa här. Är du förälder och vill lära dig mer om e-sport finnas skriften E-sport och Föräldrar. Ska du arrangera något så finns det bra tips i Arrangörer och E-sport.