Framtidens E-sport

Framtidens E-sport är ett projekt som jobbar för att ungdomar ska känna sig trygga i e-sporten och att vuxna ska förstå vad e-sport handlar om. Projektet är uppdelat i två delar, läger och workshops i skolor. Lägren riktar sig mot tjejer som håller på med e-sport. Vi vill ge möjligheten för tjejer att bygga nätverk och stärka sitt självförtroende, men också ta reda på vilka problem tjejer idag möter på nätet och i e-sport och spel. Vi åker också kostnadsfritt ut i skolor och pratar med eleverna om normer och schysst spelande och ökar förståelsen för e-sport och spelande för till exempel lärare och fritidspersonal. Du kan läsa mer om både läger och workshops under respektive tabb. All kunskap som vi samlar från projektet kommer att sammanfattas i en handbok för jämlik e-sport som kommer spridas till intressenter inom e-sport, men också beslutsfattare och skolpersonal.

Vi som jobbar med projektet

Liza Lind

Projektledare


Lillie Klefelt

Kommunikatör


Jesper Englin

Utbildare


Partners

Vill du vara med och bidra till en bättre e-sport? Maila liza@femalelegends.com

Läger

 

På lägren så samlas 35-40 tjejer och spelar tillsammans. Under ungefär halva lägret jobbar vi på att bli bättre på sin e-sport tillsammans med våra duktiga coacher. 

Varje läger ägnas åt en e-sport. Hittills har vi haft League of Legends och Overwatch, men håll utkik för fler e-sporter. Nästa läger blir i CS:GO.

Halva lägret pratar vi om och delar med oss av våra erfarenheter av e-sport och klimatet runt detta. I fem veckor efter lägret (en kväll/vecka) kommer träningen fortsätta med samma coacher, antingen på plats på din lokala ort eller via Discord. Det är viktigt att du som deltagare vill vara med både på lägret och på coachingen efteråt.

Lägeravgiften är 200 kronor och då ingår ALLT; boende, resa, mat och lån av dator.

 

 

 

Frågor och svar

Vad gör man på lägret?

På lägret så delas tiden upp mellan att träna e-sport, spela turnering och ha workshops. Vi har alltid tre stycken duktiga coacher som ansvara för innehållet på träningarna. Under workshops så dokumenterar vi tjejers erfarenheter inom gaming och e-sport.

Vad kostar lägret?

Lägret kostar 200 kronor och då ingår ALLT; resa, boende, mat och lån av dator, skärm och peripherals (mus, tangentbord, musmatta, headset).

Kan jag ta med eget gear?

Självklart. Ta med de grejer du själv vill ha, resten kan du låna av oss.

Hur funkar det med boende?

Fyra deltagare delar rum. Det finns tyvärr ingen möjlighet för andra boendearrangemang, såsom enkelrum. Du kommer lottas in i rum med andra deltagare. Åker du med en kompis som du gärna vill bo med så meddela oss så fixar vi det.

Hur funkar det med resa?

Vi bokar och betalar din resa. De flesta åker tåg till lägren. För att hålla ner kostnaderna så bokar vi den mest kostnadseffektiva resan, därför kanske det inte alltid blir den snabbaste resan. Däremot kommer vi aldrig boka in dig på resor med orimlig restid.

Vad är uppföljningscoachningen? 

I fem veckor efter lägret, en gång per vecka, kör vi träningar i e-sport.
Ungefär 2 lag (10-12 personer beroende på e-sport) kommer ha träningar på en fysisk plats. På det första lägret i Overwatch sker uppföljningscoachningen hos våra kompisar på Malmö E-sport, och på det andra lägret kommer det vara i Göteborg med Pink Orange och Sveriges Blåbandsungdom.

Resterande lag bli coachade via Discord.

Hur kan lägret vara så billigt?

Framtidens E-sport är ett projekt som är finansierat till största delen av Arvsfonden, och kostnaden är så låg för att alla ska ha möjlighet att delta.

Vad är det för dator och skärm man får låna?

Datorbutiken Inet är partner i projektet och erbjuder deltagarna att låna deras kraftfulla Taurus-datorer helt gratis.

Specs:

Taurus Special, Win10. Intel Core i5 (Skylake), 8GB RAM, 240GB SSD, Nvidia Geforce GTX 970
Skärm, BenQ 24″ XL2411Z
Headset, Corsair VOID USB Gaming Headset Carbon
Tangentbord, Corsair Gaming Strafe Cherry MX Red
Mus, Corsair Gaming M65 RGB FPS
Musmatta, Corsair Gaming MM200 Standard

Vem får komma på lägret?

Lägret är för dig som har erfarenhet av att tolkas som tjej. Det spelar ingen roll om du är tjej, trans, icke-binär eller annat. Målgruppen är 13-26 år men är du annan ålder så sök ändå, det kan finnas lediga platser.

Vad händer när jag anmält mig?

Vi kommer skicka ett sms och boka in ett telefonsamtal med dig där vi går igenom vad som kommer hända på lägret. Efter det kommer mycket information via e-post så håll koll på din mail!

Behöver jag målsmans godkännande om jag är under 18?

Ja. Vi kommer ringa både dig och din målsman, och skicka all information både till dig och din målsman.

 

Framtida läger

Inom projektet Framtidens E-sport kommer det totalt hållas sex stycken läger runtom i Sverige.
Vi kommer preliminärt ha läger i CS:GO, Overwatch och League of Legends, men även andra spel kan bli aktuella.

Nästa läger blir CS:GO i oktober/november 2019! Anmäl ditt intresse HÄR.

 

Tidigare läger

Overwatch på Scandic Segevång i Malmö 18-21 april 2019

League of Legends på Scandic Nord i Helsingborg 30 maj-2 juni 2019

E-sport och normer i skolan

Female Legends erbjuder en utbildning om e-sport och digitala spel, via projektet Framtidens E-sport. Målgrupperna är ungdomar, föräldrar och vuxna som arbetar med barn (till exempel lärare och fritidsledare). Ämnen som tas upp är hur vi tillsammans kan bekämpa näthat, den bristande vuxennärvaron inom e-sporten och vanliga orosmoment kring spel.

Utbildningen är uppdelad i tre moduler, tanken är att tala till de olika målgrupperna men också att föra dem samman:

 

Föreläsning: Därför ska du bry dig om e-sport

Tid: Totalt 60 minuter, 40 minuters föreläsning och 20 minuter till frågor

Målgrupp: Vuxna

Innehåll: En orienterande föreläsning med syfte att ge en överblick av sporten, dess storlek och betydelse samt att utmana tidigare uppfattningar om e-sport. Efter föreläsningen ges också möjlighet att själv testa att e-sporta, på Female Legends gaming-laptops.

 

Workshop: Trygga digitala miljöer

Tid: Totalt 60-90 minuter

Målgrupp: Ungdomar

Innehåll: En workshop med syfte att diskutera med ungdomar kring hur en trygg digital miljö (spelmiljö/sociala medier) ser ut. Vad innehåller den? Hur når vi dit? Diskussioner i stora och små grupper samt praktiska övningar. Baserar sig på material från bland andra Friends och Make Equal.

 

Workshop: Mötesplatsen

Tid: Totalt 60 minuter

Målgrupp: Ungdomar och vuxna

Innehåll: Vuxna ledare och ungdomar möter varandra och diskuterar värden och förmågor som e-sporten ger. Vi tar även upp orosmoln kring spelande och hur ungdomarna skulle vilja att kommunikationen såg ut med vuxenvärlden gällande e-sport och spel. Diskussioner i stora och små grupper.

Vill du att vi besöker din skola?

Kontakta Jesper Englin på jesper@femalelegends.com eller 073-204 42 40 så berättar vi mer!

Utbildningen är gratis för skolor och görs i samarbete med Inet och Lin Education.

Jämlik E-sport

Tjejer upplever ett tuffare klimat inom e-sport och på nätet generellt. Hatet riktar sig ofta mot deras kön, och inte mot deras förmåga i spelet. Enligt Friends nätrapport 2017 utsätts nästan var femte tjej för sexuella trakasserier på nätet (motsvarande siffra för killar är 6%).

Det är många tjejer som slutar att spela när de når tonåren (Ungar och Medier 2015). Vi vet samtidigt att spel är en utmärkt väg in i teknikyrken, där tjejer fortfarande är mycket underrepresenterade. Vi tror alltså på att göra e-sportmiljön tryggare för tjejer (och ungdomar generellt) så att fler fortsätter att spela och satsa på e-sport, spel och teknik i olika former.

Jämlik e-sport handlar om att samla kunskapen vi får genom utbildningskonferenser och läger i projektet. Man kan säga att vi ger en översikt om de problem som finns idag, och ger verktygen att göra något åt dem. Vi tror på en större insyn från vuxna, till exempel lärare och föräldrar, i vad barn och ungdomar egentligen gör på nätet och när de spelar. Vi kommer sammanställa allt detta i en handbok som kommer skickas till e-sportbranschen, beslutsfattare, skolor och kommuner.

Redan nu finns flera handfasta tips om hur vi tillsammans skapar en bättre e-sport, skapade genom det nu avslutade Sverok-projektet Respect all Compete. Hur vi jobbar med fair-play och Code of Conduct kan du läsa här. Är du förälder och vill lära dig mer om e-sport finnas skriften E-sport och Föräldrar. Ska du arrangera något så finns det bra tips i Arrangörer och E-sport.