Genom tiderna

Vad har FL E-sportförening gjort under deras tid som förening? Här kan du se år för år vad FL E-sport har gjort.
Vill du veta mer? Läs våra verksamhetsberättelser för året du är nyfiken på.


2016

Lillie och Liza

Liza Lind och Lillie Klefelt möttes i maj 2016 som coacher på ett League of Legends-läger. De upptäckte snabbt gemensamma erfarenheter av fördomar inom e-sport och noterade att tjejerna på lägret saknade samma tävlingssjälvförtroende som killarna, något som speglade proffsscenen. Detta ledde dem till idén om att starta en trygg gemenskap för e-sportande tjejer. I oktober samma år grundades Female Legends officiellt, och deras första stora evenemang var DreamHack Winter 2016.

Initialt riktade sig communityn till tjejer som spelade League of Legends, men intresset spred sig snabbt till alla e-sporter. Idag välkomnar Female Legends tjejer, transpersoner och icke-binära individer som är engagerade i alla former av e-sport och gaming, oavsett nivå.


2017

Lillie och Liza på Gomorron Sverige 2017

Efter grundandet 2016 växte Female Legends snabbt under 2017. Föreningen fick 591 medlemmar och etablerade en Facebookgrupp som nådde 1586 medlemmar, vilken fungerade som ett forum för tjejer och icke-binära inom e-sport och gaming. Gruppens tillväxt accelererade särskilt under DreamHack Summer och Winter 2017.

I samarbete med DreamHack kunde vi för första gången erbjuda en separat sovsal för tjejer och icke-binära, samt specifika datorplatser och en monter för föreningens medlemmar. Detta mottogs mycket väl och gav Female Legends stor medial uppmärksamhet, med intervjuer i bland annat Metro, Aftonbladet och lokala nyheter.

Under året byggde Female Legends upp ett omfattande nätverk med spelföretag, likasinnade organisationer och framstående gamingprofiler, både nationellt och internationellt. Detta arbete var avgörande för föreningens framtida utveckling och för att nå ut till fler gamingintresserade tjejer.

Året innehöll även en mångfald av aktiviteter. Female Legends arrangerade egna turneringar och LAN, var medarrangörer på LAN runt om i Sverige, och deltog på andra föreningars LAN för att aktivt arbeta för tjejers och icke-binäras plats inom spelhobbyn.


2018

Josefine, Lillie och Liza tog emot priset för årets nätängel 2018

2018 var ett genombrottsår för Female Legends. Vår verksamhet blev mer etablerad och vi syntes allt oftare i media, vilket var avgörande för vårt arbete med samhällspåverkan. Vårt community växte till över 2100 medlemmar före årsskiftet, och vi hade 685 registrerade medlemmar. Samma år fick Female Legends sitt första pris när vi utsågs till Årets Nätängel i kategorin “gaming” på Nätängel-galan. Vi blev även utsedda till Årets organisation av Varvat.se och Årets förening av förbundet Sverok.

Vi närvarade vid fyra av årets största LAN – DreamHack Summer och Winter, Nordsken och Birdie. Vår närvaro på dessa evenemang var viktig för att skapa en trygg miljö för våra medlemmar och för att främja inkludering bland arrangörerna.

Vårt påverkansarbete för att synliggöra och utbilda allmänheten om kvinnor inom e-sport accelererade kraftigt under 2018. Aldrig tidigare hade vi synts så mycket i media; vårt mål att synas tio gånger under året överträffades mångfaldigt med över 60 medieuppträdanden. Bland annat skrevs det flera artiklar om de projektpengar vi mottagit för Framtidens E-sport. Representanter från Female Legends deltog också i och anordnade panelsamtal under Almedalsveckan.


2019

Olivia berättar om Women's Esports League

År 2019 var ett mycket framgångsrikt år för Female Legends, präglat av både etablerade rutiner och spännande nya satsningar. Föreningen fortsatte att synas ofta i media, vilket är avgörande för vår samhällspåverkan. Communityn växte till cirka 3000 medlemmar, en ökning med nästan 900 personer sedan 2018. Av dessa var omkring 400 en del av Female Legends International. Två nya avdelningar, "FL under 26 år" och "Turneringar", startades. Vid årets slut hade föreningen 896 registrerade medlemmar.

Female Legends mottog Ung Vänsters Feministpris 2019 för vårt arbete med att förbättra tjejers villkor. En av årets största nyheter var starten av Women’s Esports League (WEL). Denna turnering, som har vuxit sig långt utanför Sveriges gränser, hade 50 lag och totalt 250 spelare i League of Legends och CS:GO, med deltagare från bland annat USA, Ryssland, Polen och Spanien. WEL streamades på Female Legends Twitch-kanal och lockade över 87 000 unika tittare under gruppspelet och 110 500 under finalerna.

Föreningen fortsatte att dra nytta av tidigare beviljade projektbidrag. Projektet "Framtidens E-sport" från Arvsfonden (5,3 miljoner SEK) drevs av en separat styrgrupp och under 2019 hölls en utbildningskonferens och tre läger för tjejer och icke-binära. Dessutom beviljades föreningen etableringsbidrag från Jämställdhetsmyndigheten.


2020

Rally for Representation Tournament Fundraiser

År 2020 präglades av coronapandemin, vilket ledde till att många arrangemang ställdes in. Female Legends skiftade fokus till onlinebaserat arbete och att utveckla interna rutiner. Trots omständigheterna fortsatte föreningen med vårt samhällspåverkansarbete. En föreningsutvecklare anställdes för att stärka organisationen och driva projektet Den Nya E-sportcoachen

Female Legends fortsatte att streama via Twitch. En välgörenhetsstream för Save The Children på internationella kvinnodagen samlade in 7 435 kr. I samarbete med Monkey Bubble arrangerades den internationella Overwatch-turneringen "Rally for Representation", som drog in 31 767 kr till Female Legends verksamhet. Mot slutet av året streamade 21 medlemmar från communityt i sammanlagt 98 timmar till förmån för Musikhjälpen, vilket resulterade i 20 202 kr.

Trots pandemin genomfördes en del fysiska arrangemang, särskilt i Göteborgsområdet i samarbete med systerföreningarna Göteborg E-sport och Sveriges Blåbandsungdom. Tre sommarläger för barn i åldrarna 12-16 år hölls utanför Borås, och spelträffar anordnades under två sommarveckor i Göteborg.

Under året erbjöd föreningen träningar i Overwatch och League of Legends för sina medlemmar, från nybörjare till högre ranker, med totalt 133 deltagare. Tre utbildningar i coaching och ledarskap, finansierade av Gustav V:s 90-årsfond, hölls online. Nytt material med fokus på normkritik, inkluderande bemötande och praktiska coachingsessioner togs fram för dessa utbildningar.


2021

Community Lunch DreamHack Winter 2021

År 2021 var, precis som året innan, präglat av Covid-19, och vi fortsatte att arbeta huvudsakligen digitalt. Trots detta kunde vi återigen närvara på ett mindre Dreamhack Winter. Där hade vi en egen LAN-rad för kvinnor och icke-binära, arrangerade medlemsluncher, delade ut goodiebags och samarbetade med Nattskiftet för att säkerställa trygghet och volontärhjälp på plats.

I samarbete med vår community samlade vi in 32 200 kr under Musikhjälpen genom att streama på vår Twitch-kanal, vilket resulterade i att alla communitymål uppnåddes. Två Community Managers började hos oss för att förnya vår Discord-server.

Vi erbjöd coaching i Overwatch och League of Legends för våra medlemmar, från nybörjarnivå till högre ranker, med totalt 108 deltagare under året. Eleverna skattade sin trygghet och nöjdhet med coachingen i genomsnitt till 9,5 respektive 9,1 av 10. Vår coaching och våra digitala produktioner samarbetade och hade flera uppskattade streams under avslutningsturneringarna.

Arvsfondsprojektet Framtidens E-sport avslutades under sommaren 2021. Inom ramen för projektet genomfördes två digitala läger och vi släppte rapporten "Gå tillbaka till köket - Varför finns det inga tjejer i e-sport?". De projektanställda ägnade en stor del av året åt att föreläsa om rapporten. Vi hade även uppskattade stream-samarbeten med Bethesda Nordic, där vi diskuterade inkludering innan vi spelade ESO.

Vi tyckte det var dags att pensionera vår LoL-maskot och istället skapa en helt egen. Därför höll vi en tävling där vår community fick skicka in bidrag. Vinnaren blev Nicholez, som skapade vår fantastiska nya maskot!


2022

Mags i Musikhjälpsburen 2022

År 2022 var ett aktivt år för Female Legends, där vi fortsatte att engagera vår community och utöka vår synlighet. Vår Discord frodades med 3 föreläsningar, 12 filmkvällar och 7 spelkvällar. Vid Internationella kvinnodagen och Musikhjälpen streamade 32 streamers med oss och totalt samlades det in 34 000 kr till "en tryggare barndom på flykt från krig".

Vi deltog som vanligt på Dreamhack Summer och Winter med vår "Women and Non-binary Row" och en monter för att värva nya medlemmar. Vi arrangerade också Communitylunch, speed dating och andra aktiviteter för att stärka gemenskapen. Ett nytt samarbete inleddes med danska organisationen Ladies’ Night Out, där vi gemensamt höll panelsamtal och aktiviteter.

Vår coachingverksamhet blomstrade med över 100 deltagare och 15 coacher under vår- och höstterminerna. Avslutningsturneringen streamades och drog över 6000 unika tittare. Vi höll ett digitalt coachingsläger där medelvärdet för upplevd trygghet var 8,7 av 10, och medelvärdet för inlärning låg på 8,5 av 10, med önskemål om fler fysiska läger.

Female Legends syntes flitigt i media, bland annat på Atracta-skärmar i Stockholm, i intervjuer med Sveriges Radio, Musikhjälpen, P4 Jönköping och G-loot, samt i en utställning med tema “spel” på Världskulturmuseet. Samarbetet med Bethesda fortsatte med fyra streams och panelsamtal. Alla framtida stream-VOD:ar laddas nu upp på YouTube.

Vårt opinionsbildande arbete fortsatte genom deltagande i 9 paneler om sexism, jämställdhet och HBTQIA+, med partners som Ladies' Night Out, A Non Smoking Generation, Nordsken, Dreamhack m.m. Vi höll även 8 föreläsningar för bland annat IF Metall, Amplifier och Dreamhacks volontärer. Under året samlade vi in 5 883 SEK till Rädda Barnen och 34 000 SEK till Musikhjälpen. Tillsammans med Consid inledde vi ett mentorskapsprogram för att stötta tjejer och icke-binära i tech- och IT-branschen, med start i februari 2023.


2023

Under 2023 var Female Legends mycket aktiva, både digitalt och fysiskt. På våra digitala plattformar höll vi två League of Legends-turneringar (en i samarbete med Bona folkhögskola) och en Valorant-turnering, utöver våra vanliga avslutningsturneringar för coachingen. Vi arrangerade också fyra streamingevent: insamlingar till Musikhjälpen och till Rädda Barnen på Internationella kvinnodagen, samt streams för att fira Pride och Female Legends födelsedag.

Vår Discord-server var otroligt aktiv med över 10 event, inklusive Minecraft-projekt, Sims-byggutmaningar och en Simon Says-utmaning med Bona folkhögskola. På sociala medier engagerade vi oss i Pride med en insamling och regelbundna inlägg för att sprida queer-relaterad kunskap.

Cecilia “Ceeci” i Musikhjälpen 2023

Fysiskt deltog Female Legends på DreamHack Winter och Summer 2023. Vi samarbetade med etablerade aktörer som Monster och DreamHack Crew, samt med andra föreningar som Sverok, Gecko Gaming, killar.se och MÄN. Vi höll våra traditionella community-luncher och erbjöd många aktiviteter, som en sten-sax-påse-turnering och en Minecraft creative-turnering.

Vår coaching fortsatte under både vår- och höstterminen, och utöver League of Legends tillkom World of Warcraft. Inför varje termin hölls en helgutbildning för coacher och löpande ledarworkshopar. I slutet av sommaren arrangerades ett digitalt läger i League of Legends. FL Ruby startades upp och tävlade i Svenska Onlineligans säsong 7.

Female Legends tog fram en digital och fysisk broschyr i samarbete med JS Sverige för att synliggöra vår verksamhet. Vi arbetade också opinionsbildande genom intervjuer med bland annat killar.se, Ellevio och Digitala Draken. Vi höll föreläsningar hos Mindark, Huskvarna LAN och Sverok, och deltog på fysiska evenemang som Almedalen och Världskulturmuseets utställning “Världens spel”.


2024

Cecilia “Ceeci”, Rebecka “BatCatBex” & Linn “linnxd” på DreamHack Summer 2024

År 2024 för Female Legends har präglats av anpassning och introduktion av nya aktiviteter, samtidigt som uppskattade traditioner bibehållits. Trots färre DreamHack-samarbeten erbjöd vi en mix av fysiska och digitala event. Vi var på DreamHack Summer 2024 och höll en community-fika, en 1v1 ARAM-turnering och spelkvällar, samt arrangerade ett pizza-häng på SubZero. Vi hade också montrar på Women’s Nordic Championship i CS2, GGX och Lund Gaming Expo för att sprida vårt budskap och rekrytera medlemmar.

Digitalt upprätthöll vi traditioner som vår 8:e mars-stream och Musikhjälpen-stream, där vi samlade in 6 555 kr. Vi hade framgångsrika digitala spelevent i League of Legends, World of Warcraft, The Sims 4, samt event med Gartic Phone och Dress to Impress. Vi har haft coachutbildningar, en gästföreläsning om spelutveckling och casting-workshoppar.

Styrelsen har haft 17 möten och en digital styrelsehelg med fokus på att tydliggöra vision och målsättningar. Detta ledde till strategiska projekt som coachrevideringen och en ombyggnad av Discord. Vi samarbetade med Flamman i projektet Resilient Gamers och var konsulter i RF-SISU Västerbottens projekt "Level Up". Tyvärr behövde vi säga upp vår lagerlokal på grund av ekonomiska förändringar, vilket innebar att vi skänkte bort en stor del av inventarierna, men vi behöll viss monterutrustning och all merch.

Coachingverksamheten löpte på under vår- och höstterminen i League of Legends och World of Warcraft. Under sommaren pågick ett coachrevideringsprojekt för att förbättra formatet, som gav ett nytt bokningsschema för coacher och ändringar i ansökningsprocessen. Vårterminen hade 40 deltagare och 8 coacher, och hösten 25 deltagare och 5 coacher. FL Ruby gjorde comeback och tävlade i SOL, och FL Onyx bildades och tävlade i Eve Ascension. Inom media syntes Female Legends i flera nyhetsinslag, bland annat i SVT och Vimmerby tidning. Vi firade även Pride genom att lyfta HBTQIA+ karaktärer från spel på vår Instagram för att öka medvetenheten.