Genom tiderna

Vad har Female Legends gjort under deras tid som förening? Här kan du se år för år vad Female Legends har gjort. Vill du veta mer läs våra verksamhetsberättelser för året du är nyfiken på.


2016

 

Liza Lind och Lillie Klefelt träffades under ett League of Legends-läger som de coachade på i maj 2016. De började snart snacka tjejer och gaming och om vilka fördomar de själva stött på när de e-sportat. Det var tydligt att tjejerna på lägret inte var lika självsäkra som killarna var när det kom till tävlande och det återspeglar sig på proffsscenen. Liza och Lillie började snacka om att starta ett community för tjejer som e-sportar för att stärka deras nätverk och låta dem spela i en trygg miljö. I oktober startade Female Legends officiellt och Dreamhack Winter 2016 var FLs första stora event.

Communityn startades från början för tjejer som spelade League of Legends, men det märktes snabbt att tjejer inom alla e-sporter var intresserade, och Female Legends breddade sig snabbt. Idag välkomnar Female Legends tjejer, trans och icke-binära som håller på med alla former av e-sport och gaming, från gräsrots- till proffsnivå!

 

2017

Sedan föreningen grundades har den startat upp i raketfart och under 2017 fick föreningen 591 medlemmar. Föreningen skapade även en Facebookgrupp som under året fick 1586 medlemmar. Facebookgruppen fungerar som ett forum för tjejer och icke-binära som intresserar sig för e-sport och gaming. Gruppen ökade mycket i storlek i samband med DreamHack Summer samt Winter 2017. Tillsammans med Dreamhack såg vi för första gången till att det fanns en separat sovsal för tjejer och icke-binära. Det fanns även specifika datorplatser för föreningens medlemmar och vi fanns på plats i en monter. Detta blev mycket uppskattat av medlemmarna och föreningen fick även stor plats i media. Intervjuer med bland annat Metro, Aftonbladet och flertalet lokala nyheter var något som följde efter detta.

Under 2017 fick Female Legends ett utbrett och omfattande nätverk med kontakter både inom välkända spelföretag, andra stora organisationer med samma målsättning, samt nådde ut till stora gamingprofiler i Sverige och utomlands. Detta arbete läggs det stor vikt på då det hjälper till att utveckla föreningen och dess verksamhet i framtiden, och är en viktig del i av att nå ut till ännu fler gamingintresserade tjejer.

Året inehöll en blandning av aktiviteter och arrangemang. Female Legends arrangerade helt egna turneringar och LAN, deltog som medarrangör på LAN på olika platser i Sverige, samt medverkade på plats på andra föreningars LAN för att jobba för tjejer och icke-binäras plats inom spelhobbyn.

 

2018

Josefine, Lillie och Liza tog emot priset för årets nätängel 2018

2018 var ett mycket lyckat år för Female Legends. Föreningens verksamheter fick en fast rutin och vi dök allt oftare upp i offentlig media, något som är viktigt för den samhällspåverkan Female Legends bedriver. Föreningen utökade sitt community till över 2100 medlemmar innan årsskiftet, och föreningen hade 685 registrerade medlemmar. Female Legends mottog sitt första pris 2018 när de blev Årets Nätängel i kategorin ‘gaming’ på Nätängel-galan. Föreningen blev också bemärkt Årets organisation 2018 av Varvat.se, samt utnämnd till Årets förening av förbundet Sverok.

Female Legends närvarade vid fyra av de största LANen under året - Dreamhack Summer och Winter, Nordsken och Birdie. Närvaron på LAN är viktig för att hjälpa till att skapa trygghet hos våra medlemmar och att se till att det finns ett inkluderingstänk från arrangörernas sida.   

Påverkansarbetet i att synliggöra och utbilda allmänheten om kvinnor i e-sport gick i raketfart 2018 - aldrig tidigare hade föreningen synts så mycket i media. Målet att synas i media 10 gånger under året överträffades: totalt framträdde Female Legends i media över 60 gånger under året. Bland annat skrevs det flera artiklar om vårt mottagande av projektpengarna till Framtidens E-sport. Representanter från föreningen fanns också på plats under Almedalsveckan där de deltog i och anordnade panelsamtal. 

 

2019

Verksamhetsåret 2019 var lyckat. Föreningens verksamheter arbetade aktivt med att ta fram stärkta rutiner och dök fortsatt upp ofta i media, något som är viktigt för den samhällspåverkan Female Legends bedriver. Föreningen utökade sitt community till ca 3000 medlemmar innan årsskiftet, en ökning med nästan 900 personer sedan 2018. Av dessa tillhör ca 400 Female Legends International. Det startades även två avdelningar; FL under 26 år och Turneringar. Föreningen hade 896 registrerade medlemmar vid årets slut.

Female Legends mottog under 2019 Ung Vänsters Feministpris, som syftar till att förbättra tjejers villkor i världen. Samtidigt som året flöt på med det årsspecifika arbetet så var 2019 också ett år präglat av utveckling av nya insatser, så som arrangerandet av Women’s Esports League (WEL). Turneringar är en av föreningens största verksamheter och har vuxit sig långt utöver Sveriges gränser under åren, med flera internationella lag som tävlar i Female Legends ligor. WELs ligaspel drog igång i slutet på februari och final hölls i slutet av maj/början av juni på plats på Nordsken. I WEL deltog 50 lag med totalt 250 spelare sammanlagt i LoL och CS:GO. Bland spelarna fanns representation från USA, Ryssland, Polen och Spanien. Ligan och finalerna streamades på Female Legends Twitch-kanal för över 87 000 unika tittare under gruppspel, och 110 500 unika tittare under finalerna.

Föreningen tilldelades 2018 projektbidrag från Arvsfonden för Framtidens E-sport (5,3 miljoner SEK) samt från Jämställdhetsmyndigheten för ett mentorskapsprogram (252 000 SEK). 2019 beviljades föreningen etableringsbidrag från Jämställdhetsmyndigheten. Framtidens E-sport drevs av en separat styrgrupp med tre anställda inom projektet. Under 2018 lades grunden för projektet och under 2019 hölls en utbildningskonferens och tre stycken läger för tjejer och icke-binära.

 

2020

2020 dominerades av coronapandemin med flertalet inställda arrangemang. Föreningen arbetade mer onlinebaserat och med att ta fram rutiner för organisationen. Vi kunde trots pandemin bedriva samhällspåverkan via olika arrangemang. Föreningen anställde en föreningsutvecklare som arbetar med föreningen i stort men även projektet Den Nya E-sportcoachen

Under 2020 fortsatte Female Legends sända sina produktioner genom streamingtjänsten Twitch, bland annat en välgörenhetsstream till förmån för Save The Children på internationella kvinnodagen. Streamingeventet drog in sammanlagt 7 435 kr. Månaden efter hade vi ett samarbete med Monkey Bubble för att skapa en internationell Overwatch-turnering. Eventet hette Rally for Representation och samlade in totalt 31 767 kr till Female Legends verksamhet. I slutet av året streamade 21 streamers från communityt i sammanlagt 98 timmar på vår Twitchkanal till förmån för Musikhjälpen. Tillsammans samlade vi in totalt 20 202 kr.

Vi har trots pandemin kunnat genomföra en del fysiska arrangemang, speciellt i Göteborgsområden tillsammans med systerföreningarna Göteborg E-sport och Sveriges Blåbandsungdom. Under sommaren hölls tre sommarläger utanför Borås med fokus på barn i åldrarna 12-16 år. Vi höll även spelträffar under två sommarveckor i Göteborg.

Under 2020 bedrev föreningen träningar i Overwatch och League of Legends för sina medlemmar, från nybörjarnivå till högre ranker. Totalt deltog 133 personer som elever under året. Det hölls tre utbildningar i coaching och ledarskap, finansierat av Gustav V:s 90-årsfond. Samtliga hölls online på grund av pandemin. Nytt material togs fram till utbildningarna i form av föreläsningar om normkritik, inkluderande bemötande, samt praktiska coachingsessioner.

 

2021

Community Lunch DreamHack Winter 2021

2021 likt 2020 var präglat av Covid och Female Legends arbetade fortsatt mest digitalt. Under hösten meddelades det att Dreamhack Winter skulle bli av, om än i mindre skala. Female Legends hade återigen rader i samverkan med Dreamhack (Women and Non-Binary LAN-row), arrangerade medlemslunch, delade ut goodiebags, samt samverkade med organisationen Nattskiftet för trygghet och volontärhjälp på plats.

I samarbete med vår community hade vi en bössa under Musikhjälpen och streamade på vår Twitch-kanal. Totalt samlade vi in 32 200 kr och låste upp alla communitymål. Två Community Managers började i föreningen för att skapa en helrenovering av FLs Discord, där de nu driver aktiviteter, event och spelkvällar.

Föreningen höll i coaching i Overwatch under vårterminen och League of Legends under vår- och höstterminen för medlemmarna, från nybörjarnivå till de högre rankerna. Det var totalt 108 deltagare under året och under terminens gång har eleverna skattats sig i genomsnitt 9,5 av 10 på hur trygg och säker de känner sig i coachingen. På samma skala har elever också skattat sig 9,1 av 10 på hur nöjd de har varit med terminen. Coachingen och digitala produktioner samarbetade och hade ett flertal streams då de hade sin avslutningsturnering som var väldigt uppskattad.

Arvsfonden-projektet Framtidens E-sport kom till sitt slut under sommaren. Under året genomfördes två digitala läger och projektet släppte rapporten “Gå tillbaka till köket - Varför finns det inga tjejer i e-sport?”. De projektanställda ägnade en stor del av året åt att föreläsa om rapporten. Under 2021 hade vi stream-samarbeten med Bethesda Nordic, med panelsamtal på temat inkludering i början av streamen för att sedan spela ESO. Detta har varit väldigt uppskattat av communityt.

Vi upplevde att de var dags att pensionera LoL-poron som maskot och skapa vår egen. En maskot-tävling hölls, vilket resulterade i den nya maskoten, som skapaes av Nicholez.

 

2022

Ordförande Mags i Musikhjälpsburen 2022

Discorden har varit aktiv under året och 3 föreläsningar hölls, 12 filmkvällar och 7 spelkvällar under årets gång. Internationella kvinnodagen och Musikhjälpen har skett då har vi streamat tillsammans med communityt, totalt deltog 32 streamers under båda eventen och samlade in pengar tillsammans med oss så drog vi in 34 000 kr för “en tryggare barndom på flykt från krig”. Som tidigare år deltog vi på Dreamhack Summer och Winter, där vi haft Women And Non-binary Row likt samt monter där vi har berättat om vår verksamhet och värvt nya medlemmar. Communitylunch, speed dating och andra aktiviteter har också hållits under Dreamhack för att skapa en starkare gemenskap inom communityt. Något som var nytt för Dreamhack Summer och Winter var vårt samarbete med Ladies’ Nights out som är en dansk organisation som också arbetar för inkludering. Vi har haft panelsamtal med de, hållit aktiviteter tillsammans och sitter med varandra på Dreamhacks rader är en liten del av det vi gjorde tillsammans under Dreamhack Summer och Winter.

Coachingen har frodats och varit aktivt likt många andra år, över 100 deltagare har varit med under coachingen och över 15 coacher har jobbat med årets vår- och höstterminens coaching. Avslutningsturneringen har streamats där vi drog in över 6000 unika tittare. Vi har hållit i ett digitalt coaching läger, deltagarna fick skatta sig på en skala 1-10 hur trygg och säker de kände sig under lägret så vad medelvärdet 8,7. På samma skala fick de svara på om de hade lärt sig under lägret fick vi medelvärdet 8,5. De var ett flertal som efterfråga fler läger och gärna fysiska.

Female Legends har synts i media ett flertal gånger under årets gång och viss ny media. Vi har synts på Atracta skärmarna i Stockholm (Stureplan, Kungsgatan, Arlanda, Katrinehissen), varit med i intervjuer på Sveriges radio, Musikhjälpen, P4 Jönköping, G-loot. Vi är också med i en utställning på världskulturmuseet med tema spel. Samarbetet med Bethesda har fortsatt och vi har streamat 4 gånger tillsammans under året, då vi haft panelsamtal för att sedan spela tillsammans. Hädanefter kommer alla stream VODs laddas upp på youtube för att förevigas för allmänheten och våra medlemmar.

Opinionsbildande och påverkansarbete är en viktig del i Female Legends arbete för att vi ska närma oss en jämställd e-sport. Detta gör vi genom att delta och arrangera paneler. Under 2022 har vi varit delaktig i 9 paneler inom områden sexism, jämställdhet och HBTQIA+. Några av de vi har samarbetat med i panelerna är Ladies Night out, A Non Smoking Generation, Dreamhack, Nordsken m.m. Vi håller även i föreläsningar gällande liknande områden som ovan nämnt innefattande 8 föreläsningar för bland annat, IF metall, Amplifier och Dreamhacks volontärer. Female Legends är en fin organisation men det finns fler ändamål som också behöver stöttning så under året samlade vi in 620 USD till Rädda barnen och 34 000 SEK för Musikhjälpen tillsammans med communityt. Vi har startat ett samarbete med Consid där vi anordnar ett mentorskapsprogram för att stötta tjejer och icke-binära som har intresse i tech och it-branschen där första försöket kommer dra igång i februari 2023.


2023

Under 2023 var Female Legends aktivt både digitalt och fysiskt. På våra digitala plattformar, såsom sociala media, Discord och Twitch. Bland våra digitala aktiviteter och arrangemang ingick bland annat två turneringar i League of Legends, varav en i samarbete med Bona folkhögskola, och en turnering i Valorant, utöver de vanliga avslutningsturneringarna för coachingen. Dessutom hölls fyra streamingevent för att fira och bidra till olika saker: vår community samlade in pengar till välgörandet för Musikhjälpen och till Rädda Barnen på Internationella kvinnodagen, den 8:e mars, och vi firade Pride och FL:s födelsedag med varsina streams. Dessutom var vår Discord verkligen on fire: vi höll över 10 event på Discord, vilka bland annat innefattade Minecraft-projekt, Sims-byggutmaningar och en Simon Says-utmaning ihop med Bona folkhögskola. På sociala medier engagerade vi oss under juni månad i Pride med dels en insamling, dels regelbunda poster för att sprida queer-relaterad kunskap.

Cecilia “Ceeci” i Musikhjälpen 2023

Vad gäller fysiska event så deltog FL på DreamHack Winter 23 och Summer 23 och samarbetade med etablerade aktörer (Monster, DreamHack Crew) och andra föreningar och föreningsrelaterade organisationer (Sverok, Gecko gaming, killar.se och MÄN). Vi höll i våra traditionella community-luncher och hade dessutom massor av aktiviteter, som t.ex. en sten-sax-påse-turnering och en Minecraft creative-turnering.

Vår coaching fortskred som vanligt under både vår- och höstterminen, och under hösten tillkom utöver League of Legends även World of Warcraft som coachingspel. Inför varje termin hölls en helgutbildning för coacher och under terminerna löpande Ledarworkshopar varannan vecka. I slutet av sommaren hölls dessutom ett digitalt läger i League of Legends. Inför hösten startades för första gången FL Ruby upp som tävlade i Svenska Onlineligans säsong 7.

Under året tog FL tillsammans med JS Sverige fram en digital och fysisk broschyr som synliggör FL:s verksamhet. Den fysiska broschyren delas ut vid fysiska event, såsom DreamHack. Du kan läsa den digitala broschyren här. Vi arbetade dessutom opinionsbildande genom att medverka i intervjuer (med bl.a. killar.se, Ellevio och Digitala Draken), hålla föreläsningar (hos bl.a. Mindark, Huskvarna LAN och Sverok) och delta på fysiska event (såsom Almedalen och Världskulturmuseets utställning om spel).

Make it stand out

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.